Podľa Fica integrácia v stredoľavom priestore úspešne napreduje

22.01.2005 Celý región

Integrácia strany Smer a mimoparlamentných strán zo stredoľavého politického spektra sa podľa vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica v Prešove 17. januára eš...
Integrácia strany Smer a mimoparlamentných strán zo stredoľavého politického spektra sa podľa vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica v Prešove 17. januára ešte len v skutočnosti začína. Do konca januára má by v okresných a krajských radách Smeru ustanovený nový podpredseda, nominant za bývalú Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a do konca marca uzavrieť preregistrovanie volených samosprávnych predstaviteľov.

Fico v tejto súvislosti konštatoval spokojnosť s doterajším priebehom procesu, pretože \"absolútna väčšina starostov a primátorov, poslancov, ktorí kandidovali za strany, ktoré dnes tvoria Smer - sociálnu demokraciu sa k nám hlásia a chcú sa preregistrovať\". Dokumentoval to aj tým, že na stretnutí v Prešove s vedením strany 17. januára sa zúčastnili primátori Bardejova, Prešova, Humenného, Vranova nad Topľou a Svidníka a celý rad starostov z Prešovského kraja zvolených prevažne za SDĽ.
Ako dôvod pozitívneho priebehu a toho, že verejná mienka akceptuje tento proces Fico vidí v tom, že \"sme nezaradili do integrácie stredoľavého priestoru ľudí, ktorí zdiskreditovali ľavicu v rokoch 1998 až 2002\".
Výsledkom má byť akcieschopnosť strany už v regionálnych voľbách koncom tohto roka. Fico dodal, že krajské orgány majú mandát uzatvárať koalície aj so stranami súčasnej vládnej koalície. \"Smer je v hre, je oň veľký záujem, \" podčiarkol. Na margo situácie okolo kandidáta Smeru na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) povedal, že v hre je viacero mien, ale nevyjadrili jednoznačnú podporu ešte nikomu. Potvrdil, že jedným v užšom výbere je aj súčasný predseda PSK Peter Chudík, nečlen Smeru.
(jj)
 

Vyberte región